Cardurile metaforice Valori Vii
Cardurile metaforice Valori Vii

Cardurile metaforice Valori Vii

În ianuarie 2022 am început să lucrez la „Valori Vii”, în urma unei perioade mai încărcate emoțional, dar și a unei călătorii interioare pline de inspirație. Îmi doream să creez și să ofer ceva care să împletească preocupările, abilitățile, idealismul și aspirațiile bune, iar ideea proiectului a țâșnit cu forță din minte, cu nume și prenume, comprimat și simbolic, așa cum numai inconștientul ne poate servi soluțiile.

În fapt, „deșirarea ghemului” a durat mult mai mult, deși din prima clipă am știut cum va fi rezultatul final. Grupul Valori Vii, lansat în mod privat pe facebook, a reprezentat un spațiu în care am publicat săptămânal câte o valoare ilustrată, în scopul experimentării ei, reflecției personale și aprofundării unei vieți cu sens. Grupul continuă și în 2023, într-un ritm mai adaptat nevoii de a explora valorile pe îndelete, oferind mai mult timp experimentării fiecăreia.

Cu sprijinul familiei și prietenilor am reușit să îmi mențin curajul de a crea, chiar și atunci când mi-a fost mai dificil. Am reușit să concretizez visul, să îl pot ține în palme, să îl miros (știți cum miroase tiparul proaspăt), să-l observ, să-l critic, să-l accept, să-l admir, dar mai ales să-l împărtășesc lumii. În tonul psihoterapiei existențiale, aș spune că am găsit unul dintre sensurile mele în actul de creație.

Acum, cardurile Valori Vii au viață proprie în mâinile celor care le folosesc, specialiști în domeniul socio-uman sau nu. Ele pot fi utilizate atât ca instrument de explorare terapeutică sau de psihoeducație, cât și ca suport pentru meditații personale, inspirație și readucere aminte a direcției pe care fiecare dorește să o aibă în viață. Cardurile însoțesc și mediază activitatea de autocunoaștere, dar pot fi folosite și în moduri creative, pentru povești, vision boards sau ca material proiectiv. Limita e dată doar de barierele imaginației.

Le postez aici deoarece ele fac parte din mine, la fel cum eu fac parte din ele. În același timp, recunosc cu bucurie că sunt libere, croindu-și drum și sens prin lume.