Sănătatea emoțională a adolescenților
Sănătatea emoțională a adolescenților

Sănătatea emoțională a adolescenților

Adolescenții. Ce îi face oare atât de imprevizibili, de reactivi și, mai ales, ce puteți face, ca adulți, în relație cu ei, pentru a asigura o creștere armonioasă? Poate că de multe ori ați fost surprinși să aflați că un adolescent care excelează în domeniul învățării, are totuși reacții impulsive, emoții intense, comportamente riscante. Acesta pare uneori să fie incapabil să discearnă consecințele pe termen lung fiind prins într-un carusel emoțional „aici și acum”.

În fapt, abilitățile cognitive ale adolescenților (atenție, capacitate de memorare, analiza și sinteza informațiilor) nu au legătură cu abilitatea de a judeca și anticipa, cortexul prefrontal fiind în dezvoltare. Abia în jurul vârstei de 25 de ani se poate vorbi de o maturizare a acestuia, iar până atunci, amigdala cerebrală, centrul emoțiilor, deține rolul central în luarea deciziilor și reacțiile comportamentale.

Problemele cu care se confruntă adolescenții sunt variate, dintre ele enumerăm mai jos doar câteva, pentru a înțelege că universul lor interior poate fi afectat din direcții la care adulții nici nu se gândesc:

  • Probleme de identitate - nu știu cine sunt, mă caut pe mine
  • Probleme ale imaginii de sine - mă detest, nu îmi place de mine, cred că sunt prea slab sau prea gras
  • Probleme emoționale – mă simt furios, iritabil și nu știu ce să fac cu atâtea impulsuri
  • Probleme relaționale – sunt într-o relație abuzivă, manipulativă, colegii mă agresează la școală, nu mă simt în siguranță, nu știu să pun limite și să mă apăr, vreau să mă simt inclus
  • Probleme comportamentale – abuzez de alcool, droguri

Ce puteți face ca părinte de adolescent?

Regula de aur: Conectare înainte de corectare!

1. Cultivați o relație bună! Petreceți mai mult timp ascultând ce vă povestește, decât chestionând sau oferind sfaturi. Întrebați înainte dacă vor să audă părerea sau experiența dumneavoastră legată de un subiect – de cele mai multe ori vor spune da și, în plus, vor simți că spațiul lor psihologic este respectat.

2. Creați o punte de legătură prin activități sau pasiuni comune. Împărtășiți-i entuziasmul pentru un domeniu care îi place, arătând astfel că ei sunt importanți pentru dumneavoastră.

3. Întrebați-i mai des ce părere au despre diferite situații. Contextele de învățare sunt pretutindeni. Poate fi vorba de o știre, un film, de subiectul unei cărți sau de lucrurile pe care le puteți observa împrejur. Aduceți în discuție consecințele acțiunilor (Ce ai observat că s-a întâmplat? Ce urmări au fost? Cum crezi că va fi peste o zi? Dar peste o lună?) , astfel încât această legătură să fie exersată mai des.

Citeste mai departe: https://www.alphega-farmacie.ro/articole/lifestyle-si-sanatatea-femeii/sanatatea-emotionala-a-adolescentilor

Credite imagine: Image by freepik on Freepik