Încă din copilărie, pe măsură ce devenim mai abili în a folosi cuvintele, trecem printr-un proces de interiorizare a limbajului, astfel încât aparea „vocea interioară”, cu rol de a susține și dezvolta tot ceea ce ne face umani, de la abilitățile cognitive, atenție, creativitate, până la voință, motivație și viața afectivă.
Întreaga minte umană este mediată și modulată de punerea în cuvinte – iată de ce contează, pentru bunăstarea personală, să folosești limbajul pentru a construi un peisaj interior în care să îți facă plăcere să locuiești… o viață întreagă.
E important să ne amintim că vocea interioară are intenția de a ne ajuta în ceea ce facem, spre exemplu:
- să ne organizăm activitățile,
- să discernem între ce este bine și rău,
- să ne apere de pericole prin anticiparea lor,
- să rezolve problemele.
Însă nu reușește mereu să aibă impactul dorit: anumite discursuri interne se întorc împotriva noastră, precum îngrijorările excesive, ruminațiile, resentimentele, îndoiala de sine, autocritica sau învinovățirea de sine.
Iată mai jos câteva principii de bază pentru a vorbi frumos și constructiv cu tine:
- Nu crede tot ce gândești. Nu tot ce gândești este adevărat și nici tot ce este adevărat nu te duce într-o direcție constructivă pentru viața ta. Uneori ne putem amăgi că, dacă folosim cuvinte grele (sunt prost, sunt leneș, am eșuat, vai ce prostii pot spune, nu e nimic de capul meu, sunt respingător), ne vom motiva să facem schimbările care să ne îndrepte spre o viață mai bună. Este ca și cum te-ai aștepta să dai randament numai într-un spațiu în care ești agresat, sau în care te agresezi singur …și să rămâi în același timp echilibrat și fericit. Este ca și cum nu ai avea încredere că te poți mobiliza din pasiune, din respect pentru tine, din dragoste pentru familie sau din alte alegeri libere și bazate pe valori asumate. Tocmai de aceea, a deprinde abilitatea de a-ți vorbi frumos este, pe cât de straniu și de greu la început, pe atât de sănătos pe termen lung, asigurându-ți conservarea energiei și direcționarea ei către ariile de viață importante pentru tine.
- Observă modul în care îți vorbești și identifică punctele tale sensibile. Te îngrijorezi din orice? Te învinovățești des? Îți spui deseori că nu meriți lucruri bune, că nu ești suficient de bun? Fii conștient de tiparele de gândire, căci deseori discursul interior devine automat. Uneori, aceste concepții despre sine sunt adânc înrădăcinate și slab conștientizate, însă se manifestă sub forma unor alegeri limitative, a lipsei de inițiativă (nici măcar nu îndrăznești să îți propui mai mult, deoarece mintea ta încă nu poate concepe un alt traseu de viață decât cel în care suferi), sau a unor comportamente care îți fac rău (amânarea proiectelor personale, evitare, izolare).
Citește mai departe: https://www.alphega-farmacie.ro/articole/lifestyle-si-sanatatea-femeii/vorbeste-frumos-cu-tine