Gestionarea schimbării
Gestionarea schimbării

Gestionarea schimbării

Gestionarea schimbării reprezintă o temă de interes nu doar pentru organizațiile care vor angajați flexibili, ci și pentru fiecare dintre noi. Adaptabilitatea și flexibilitatea reprezintă trăsături care ne ajută atât la integrarea în mediu, cât și la a face față schimbărilor acestuia. Cu siguranță, ultimii patru ani ne-au chemat de nenumărate ori să răspundem schimbărilor, deoarece vechile modalități de a gestiona lucrurile nu mai erau eficiente. Putem enumera aici, spre exemplu, trecerea la învățământul online, schimbarea modalităților de a accesa serviciile medicale, problemele de sănătate accentuate, teama și stresul de lungă durată. Uneori, schimbarea personală, în mijlocul acestor evenimente, reprezintă chiar singurul mod pentru a ne îmbunătăți viața.

Modelul de gestionarea schimbării propus de Prochaska & DiClemente ne poate ajuta să înțelegem mai bine pașii pe care îi urmăm în mod natural atunci când adoptăm noi comportamente:

  1. „Sunt bine așa cum sunt. Nu am nevoie să schimb nimic.” Acesta este stadiul pre-contemplativ, în care nu conștientizăm necesitatea schimbării. Este cazul persoanei care ar avea nevoie să țină dietă sau să facă mișcare, dar nu conștientizează importanța și impactul acestor lucruri.
  2. „Hmm, am o problemă, dar nu e urgentă.” Acesta este stadiul contemplării, cel în care ne dăm seama de impactul problemei, investigăm, conștientizăm. Aici poate apărea ambivalența față de schimbare, tendința de a rezona în același timp cu motive pro și contra. Discuțiile cu un membru al familiei, un prieten sau un specialist, în funcție de caz, pot consolida motivația pentru schimbare.
  3. „Da, am de gând să fac o schimbare.” Acesta este momentul luării unei decizii în favoarea schimbării. Această etapă va fi susținută prin planificarea pașilor și revenirea asupra lor ori de câte ori este nevoie, pentru a obține rezultatele dorite.
  4. „Sunt în plin proces al schimbării.” În această etapă se manifestă deja comportamentele noi, iar cei din jur le pot observa și încuraja. Fie că persoana consumă alimente mai sănătoase, face mișcare, s-a înscris la un curs, merge la specialist, comportamentul acesteia este vizibil marcat de noile acțiuni.
  5. „Mi-e greu să mențin ritmul, cred că nu pot…” Această etapă este firească în gestionarea schimbării, fiind și momentul în care multe persoane renunță sau au recăderi. Ceea ce poate contribui la depășirea descurajării este suportul celor din jur, precum și o formulare corectă a așteptărilor. De multe ori, așteptările nerealiste („nu voi mai fuma niciodată de azi înainte”, „voi merge zilnic la sală”, „voi mânca mereu sănătos”) ne fac să ne demotivăm atunci când vedem că apar excepții. Acestea pot fi „incluse” în așteptările noastre, ca momente care nu ne definesc, deși se întâmplă. Ceea ce contează este alegerea constantă de a reveni la drumul dorit și de a ne menține noile alegeri de viață.

Citește mai departe: https://www.alphega-farmacie.ro/articole/lifestyle-si-sanatatea-femeii/cum-sa-faci-fata-schimbarilor