Cam asta am auzit de la al meu copil câțiva ani la rând, până când i s-a lipit sufletul de motanul vecinilor și sufletul motanului s-a lipit de băiatul meu, incurabil. Aș putea spune că au crescut, practic, împreună, putând să observ pe viu empatia ridicată, sensibilitatea și protecția pe care motanul le-a manifestat față de el.
Și mai ales invers, desigur. Norocul nostru a fost că vecinii noștri au inima largă și multe animale de companie, astfel încât noua prietenie a avut permisiunea să înflorească.
Beneficiile animalelor de companie
Încă de mici, copii se simt atrași de animale, iar interacțiunea cu acestea, sub formă de joacă sau manifestare a afecțiunii, pare că îi ajută să se relaxeze, să se amuze, să se liniștească. În fapt, beneficiile deținerii unui animal de companie în copilărie și adolescență sunt mult mai variate, indiferent dacă este vorba de un câine sau o pisică, un cal sau un iepure, un hamster sau alte rozătoare.
Deși există studii științifice limitate, cu privire la animalele de companie și impactul lor asupra bunăstării emoționale, cognitive, sociale, educaționale și comportamentale, un studiu sistematic care a inclus 22 de cercetări (Purewal et al, 2017 ), ne indică beneficiile faptului de a avea un animal de companie la această vârstă. Printre acestea, se numără:
- Reglarea emoțiilor – copilul apelează la animalul de companie atunci când se simte trist, singur, furios sau fericit, iar interacțiunea cu acesta (joacă, mângâiere) duce la scăderea hormonilor specifici stresului și creșterea nivelului de oxitocină, resimțit ca siguranță, dragoste, calm, liniștire, bună-dispoziție;
- Combaterea sentimentelor de singurătate (ca atunci când părinții nu pot acorda atenție copilului)
- Creșterea stimei de sine (prin încrederea în abilitățile de a conduce, îngriji și de a se descurca cu o mică sursă de imprevizibil), dar și a încrederii în sine și a sentimentului de valoare personală, efecte benefice în special pentru cei care se confruntă cu anxietate, depresie sau probleme comportamentale, inclusiv în perioada adolescenței;
Citește mai departe: https://www.alphega-farmacie.ro/articole/lifestyle-si-sanatatea-femeii/mami-vreau-pisica