Uneori, privind în urmă, în anii mei nici mulți nici puțini (așa, pe la mijloc), constat că, dacă există un ghem în care se adună atât viața emoțională cât și cea spirituală, reflectând ca un termometru sufletesc punctul în care te afli, atunci acela este abilitatea de a te bucura pentru bucuria sau împlinirea altuia. Sau lipsa ei.
Sunt mai mulți termeni care descriu această emoție complexă. Spre exemplu, mudita (în sanscrită), se referă la una dintre cele 4 virtuți fundamentale buddhiste:
- metta (bunătate iubitoare)
- karuna (compasiune)
- mudita (empatie pozitivă sau bucurie prin simpatie)
- upekkha (ecuanimitate, poziție egală față de orice).
În limba germană avem termenul de Freudenfreude, în engleză vicarious joy sau positive empathy, iar în română - empatia pozitivă, bucuria vicariantă sau bucuria prin simpatie.
Povestea acestei abilități începe din Umbra ei, Invidia, sau mai degrabă din modul în care ne raportăm la noi, la ceilalți și la invidia însăși ca emoție. Așa că, pentru a ajunge la empatia pozitivă și a trăi bucuria bucuriei altcuiva, avem nevoie să o integrăm pe aceasta. Fiind oameni, nicio emoție nu ne va ocoli, așadar, dacă ai simțit invidie, nu te speria și nu te judeca - e doar o confirmare că ești viu, uman și că tocmai ai primit un mesaj de la suflet!
Iată cum arată raportarea corectă la invidie, în viziunea mea:
- Observați emoția și fiți curioși - în ce context a apărut? Cine sunt actorii și despre ce fel de reușită este vorba? Acest lucru vă ajută să conștientizați domeniul în care aveți nevoie de împlinire, de încredere, de reușite - există acolo ceva dorit, ceva după care sufletul însetează.
- Observați gândurile - eu nu am...., dar celălalt are; eu nu sunt...., dar celălalt este; mie nu mi s-a întâmplat...., dar celuilalt da; eu nu pot....,dar celălalt poate; eu m-am străduit degeaba...., dar celălalt a obținut așa ușor. Observarea gândurilor vă ajută să conștientizați rolul pe care vi-l atribuiți (rol de victimă/ de neputincios) și poziția față de alter, sau mai degrabă opoziția. Poate ați întâmpinat eșecuri, poate ați depus eforturi fără a obține rezultatele dorite, sau poate nu ați primit aprecierea, validarea sau încurajarea de care ați fi avut nevoie, pentru a căpăta încredere în forțele proprii.
- Acum întoarceți-vă către voi. Singurul factor nociv al invidiei este stagnarea acolo. Altfel, este doar un mesaj. Problema nu este că o simțim, ci faptul că nu știm ce să facem cu ea, pe lângă ea, dincolo de ea - și rămânem în ea. Uneori poate declanșa rușine, vinovăție, critică interioară și, în consecință, diferite mecanisme de apărare: de la negare, proiecție sau reprimare, la raționalizare, minimalizare, devalorizarea celuilat sau chiar uimitoarea transformare în contrariu. Alteori, poate acapara și consuma ființa în moduri care doar întunecă spiritul. Asumați-vă drumul propriu, unic în lumea aceasta. Iată câteva întrebări care vă pot orienta către sine:
- Care sunt nevoile mele?
- Care este drumul meu unic?
- Ce înseamnă succesul pentru mine (în familie, la muncă, în relații)?
- Ce pot face pentru a mă împlini?
- Ce bariere am nevoie să depășesc pentru a-mi împlini nevoile sau pentru a mă împlini?
- Iar la final, priviți din nou către celălalt și descoperiți admirația și inspirația.
- Ce calități are persoana respectivă?
- Ce obstacole a depășit?
- Cum de face lucrurile să pară ușoare?
- Care este efortul nevăzut din spatele realizărilor, prieteniilor, muncii sale?
- Care sunt sacrificiile sale pentru a ajunge acolo? Totul ne cere sacrificiu, fie că e vorba de timp, plăceri, bani, efort fizic sau intelectual și multe altele...
- Ce impact, ce relevanță are evenimentul respectiv în viața persoanei? S-ar putea să conștientizăm faptul că asistăm la creșterea, înflorirea, transformarea sau vindecarea aproapelui nostru - și un om vindecat, împlinit sau evoluat înseamnă o lume mai bună pentru toți din raza lui de acțiune!
Abia acum te poți deschide către mudita, empatia pozitivă, Freudenfreude, bucuria vicariantă sau bucuria prin simpatie. Dacă în mod natural simți bucurie pentru reușitele și bucuria altora - păstrează-ți darul și extinde-l asupra necunoscuților și chiar asupra celor care îți sunt antipatici.
Dacă vrei să îți modifici tiparele și să cultivi bucuria pentru ceilalți, poți constata că acest lucru poate fi mai greu de realizat, necesitând intenție, efort, disciplină, fapt explicabil și prin constatarea că la nivel de procesare a informațiilor la nivelul creierului, empatia pozitivă implică un proces mai amplu decât empatia față de necazul altora. Avem nevoie de a filtra și a decide direcția în care ne îndreptăm atenția, cum interpretăm informațiile despre ceilalți și cum ne situăm în relație cu ei, cum alegem să răspundem comportamental în situația respectivă și cum știm să gestionăm stările interne (precum anxietatea) care ar putea să inhibe această emoție nu doar plăcută, ci și protectoare și vindecătoare pentru noi. Spre exemplu, începe prin a reduce competitivitatea și cultivă abordarea cel puțin neutră (dacă nu chiar cooperantă). Dacă joci șah și pierzi eroic, conștientizează timpul de relaționare câștigat, calitatea conversațiilor și abilitățile partenerului de joc - bucură-te pentru el. Meditația formală te poate ajuta să te așezi în tine și să evoci bucuria, exprimând recunoștință și intenții pozitive către ceilalți. Iar dacă te mai întâlnești cu invidia, fii bun cu tine și îmbrățișeaz-o, apoi supune-o alchimiei tale interioare, conștientizând aspectele menționate mai sus.
Și cum nicio empatie nu este empatie dacă nu are și componenta de comunicare către celălalt (cu alte cuvinte, dacă celălalt nu simte, nu receptează empatia ta, s-ar putea să nu fii chiar atât de empatic pe cât crezi), este foarte important să lași această bucurie să se reflecte în zâmbetul tău, în lumina din ochi și în cuvintele tale: Mă bucur pentru tine!!
Așa cum ziceam, este un proces care necesită efort, ca orice ancorare în valorile tale, însă, pentru sănătatea mintală a ta și a lumii, este unul dintre eforturile care merită!
Bucuria pentru celălalt este un indicator al bunăstării interioare, un factor de prevenție pentru burnout, de conectare la ceilalți și de satisfacție crescută a vieții - cu alte cuvinte, este ceva ce ai vrea să modelezi în echipă, dacă ești lider, în familie, dacă ești părinte, sau oricând, oricui - dacă te simți chemat spiritual și vrei să îți extinzi conștiința.
Bucură-te!
Referințe:
Mirabito, G., Taiwo, Z., Bezdek, M. et al. Fronto-striatal activity predicts anhedonia and positive empathy subtypes. Brain Imaging and Behavior 13, 1554–1565 (2019). https://doi.org/10.1007/s11682-019-00081-z
Taiwo, Z., Bezdek, M., Mirabito, G., & Light, S. N. (2021). Empathy for joy recruits a broader prefrontal network than empathy for sadness and is predicted by executive functioning. Neuropsychology, 35(1), 90–102. https://doi.org/10.1037/neu0000666